Van inschrijving tot sleuteloverdracht

Zo werkt het kopen van nieuwbouw

Het kopen van een nieuwbouwwoning is een spannende stap. Je koopt niet alleen een huis, maar ook een toekomstig thuis dat nog gebouwd moet worden. Dit brengt unieke voordelen met zich mee, maar ook aandachtspunten waar je goed op moet letten. In dit artikel nemen we je mee door het proces van het kopen van een nieuwbouwwoning en geven we je handige tips.

Waarom kiezen voor nieuwbouw?

Een nieuwbouwwoning biedt diverse voordelen ten opzichte van bestaande bouw. Zo zijn nieuwbouwwoningen vaak veel energiezuiniger, goed geïsoleerd en voldoen ze aan de nieuwste bouw- en milieunormen. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over achterstallig onderhoud en heb je vaak de vrijheid om de woning naar jouw wensen af te werken. Omdat je de eerste eigenaar bent betaal je bovendien geen overdrachtsbelasting, wat een aanzienlijk kostenvoordeel kan opleveren. Ook zijn de energiekosten vaak lager dankzij moderne isolatie, zonnepanelen en warmtepompen.

Een ander groot voordeel is dat je vaak veel invloed hebt op hoe jouw nieuwe huis eruit komt te zien. Daarnaast vallen veel nieuwbouwprojecten onder een bouwgarantie, waardoor je extra zekerheid hebt over het afbouwen van de woning, de bouwkwaliteit en dat eventuele gebreken binnen een bepaalde periode worden verholpen.

Hoe verloopt het aankoopproces?

Een nieuwbouwwoning kopen verloopt net iets anders dan een bestaande woning. Je kan immers niet eerst de woning bezichtigen voor je een beslissing maakt. Het hele proces kent meerdere fases, die elk hun eigen aandachtspunten hebben.

Allereerst moet je je vaak inschrijven voor een nieuwbouwproject. Bij veel projecten is de interesse groot, waardoor woningen via loting worden verdeeld. Als je een woning toegewezen krijgt, volgt eerst nog de mogelijkheid om alles door te spreken met de makelaar. Als alles duidelijk is volgt de ondertekening van de koop-aanneemovereenkomst. Dit document omvat zowel de koop van de grond als de aanneemovereenkomst voor de bouw van de woning.

Vervolgens moet je de financiering regelen. Omdat de woning nog niet af is, werkt dit anders dan bij bestaande bouw. Je betaalt namelijk vaak al hypotheekkosten terwijl de woning nog in aanbouw is, in verschillende delen. De bank verstrekt de hypotheek daarom ook in fases, wat betekent dat je tijdens de bouwperiode vaak dubbele woonlasten hebt. Het is verstandig om goed naar de voorwaarden van je hypotheekverstrekker te kijken, zodat je weet waar je aan toe bent.

Daarna krijg je vaak nog de mogelijkheid om meer- of minderwerk en bepaalde afwerkingen te kiezen. Dit omvat opties zoals bijvoorbeeld een uitbouw, dakkapel, een andere indeling of luxer sanitair, maar ook details zoals deurklinken en stopcontacten. Hoewel dit je woning persoonlijker maakt, is het belangrijk om te beseffen dat deze extra’s niet standaard zijn en invloed hebben op de uiteindelijke kosten. Houd daarbij ook nog rekening met de kosten voor de persoonlijke keuken, wand- en vloerafwerking en tuinaanleg.

Zodra de financiering en de keuzes voor de afwerking gemaakt zijn, volgt eerst de officiële handeling bij de notaris. Door het ondertekenen van de leveringsakte wordt u dan eigenaar van de grond en zal de aannemer beginnen met de bouw. Vaak is dat pas zodra 70% van het project verkocht is en alle vergunningen rond zijn. De bouw kan tot enkele jaren duren, afhankelijk van het project en type woning. Een appartement kan bijvoorbeeld pas opgeleverd worden als het hele gebouw klaar is, terwijl een woonwijk in losse delen wordt opgeleverd zodra de eerste woningen klaar zijn. Tijdens de bouwperiode is het ook goed om vinger aan de pols te houden en contact te onderhouden met de bouwer. Deze zal ook diverse momenten plannen om de voortgang van de bouw te laten zien, waaronder nog vlak voor de oplevering. Bij die oplevering is het raadzaam om samen met een onafhankelijk expert een opleveringskeuring te doen. Dat kost misschien wel wat extra, maar eventuele gebreken worden wel direct opgemerkt, zodat de aannemer deze kan verhelpen.

Aandachtspunten bij nieuwbouw

Hoewel nieuwbouw veel voordelen heeft, zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden. De wachttijd kan behoorlijk lang zijn. Bouwprojecten kunnen vertraging oplopen door factoren zoals weersomstandigheden of materiaal-schaarste. Dit betekent dat je flexibel moet zijn en voorbereid op een langere periode tussen aankoop en daadwerkelijke oplevering.

Daarnaast moet je nadenken over een eventuele overbruggingsperiode. Als je huidige woning eerder wordt verkocht dan dat je nieuwbouwwoning klaar is, heb je tijdelijk een andere woonruimte nodig. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, zoals bijvoorbeeld huur van een tijdelijke woning of opslag.

Verder is het goed om rekening te houden met onvoorziene kosten, zoals grond- en bouwrente, keuken, hypotheekkosten, tuinaanleg. Het is slim om hier vooraf een realistisch budget voor op te stellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Ben je klaar voor jouw nieuwe thuis?

Een nieuwbouwwoning kopen is een investering in de toekomst. Door je goed te verdiepen in het proces, je financiering op orde te hebben en kritisch naar het bouwplan te kijken, maak je een weloverwogen keuze. Heb je vragen of wil je advies over het kopen van nieuwbouw? Neem gerust contact met ons op, onze nieuwbouw-experts helpen je graag verder!

Deel op social media:

Weten wat uw woning waard is?